dimecres, 3 d’agost del 2011

Ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà (agost de 2011)

Dilluns passat va tindre lloc el segon matx comarcal de la temporada.


Francesc Borrell del PSC (esquerra, de la imatge, eh?, de la imatge) i Joan Ubach de CiU (dreta, també de la imatge) disputant una pilota en una de les fases més intenses del matx.

Equips

Equip del govern (11 membres, CiU+ERC)). Joan Ubach (CiU, regidor de Tremp), Neus Burgués (CiU, regidora de La Torre de Cabdella), Joan Comenge (CiU, regidor de Pobla), Joan Elies (CiU, alcalde de Llimiana), Josep Pont (CiU, regidor de Conca de Dalt), Julian Rosell (CiU, regidor de Talarn), Ramon Salse (CiU, regidor de Castell de Mur), Constante Aranda (CiU, alcalde d'Isona), Maria Rosa Amorós (ERC, regidora d'Isona), Lluís Bellera (ERC, alcalde de Pobla) i Josep Castells (ERC, alcalde de Castell de Mur).

Equip de l'oposició (8 membres, PSC). Francesc Borrell (PSC, alcalde de Salàs), Bonifaci Colomina (PSC, tinent d'alcalde de Tremp), Josep Dalmau (PSC, alcalde de La Torre de Cabdella), Josep Durany (PSC, alcalde de Gavet), Andreu Isanta (PSC, regidor d'Isona), Joan Jordana (PSC, regidor de Senterada), Jaume Montanuy (PSC, alcalde de Sant Esteve de la Sarga) i Julià Sala (PSC, alcalde d'Abella de la Conca).

Estadi

Estadi Nova Seu, Tremp. Ocupació del 75% de l'aforament: de les quatre cadires per al públic n'hi ha tres d'ocupades (Joan Pascual, Antoni Flores i Manel Riu). Un terç del públic assistent, el Joan Pascual, abandona l'estadi mitja hora abans d'acabar el partit (potser perquè el resultat és molt clar o potser perquè més val eixir lego per tal de no trobar-se el Passeig del Pare Diagonal a rebotir de cotxes).

Àrbitre

Joan Ubach (CiU, president del Consell Comarcal). Com a tots els ajuntaments i a tots els consells comarcals, l'àrbitre és àrbitre-jugador (un poc com les velles glòries que, quan són a prop de la retirada, fan de jugador-entrenador). Actuació correcta. Lleugera enganxada amb el Sisco Borrell (PSC, alcalde de Salàs). Pita la fi del partit quan pot.

Gols

0-1, minut 25. El Sisco Borrell diu que el seu grup votarà en contra de la modificació de pressupostos perquè implica un augment de 8.000 euros anuals de despesa en retribucions d'alts càrrecs (President i Vicepresidents).

1-1, minut 29. El Joan Ubach respon que eixe augment és perquè s'ha passat de dos dedicacions exclusives (President i Vicepresident) a una dedicació exclusiva (President) més dos dedicacions parcials (dos Vicepresidents); però que, en el còmput global de despeses per retribucions polítiques, hi ha una disminució de 35.000 euros anuals: 25.000 menys per l'eliminació d'un càrrec de confiança i 10.000 menys per la rebaixa de dietes.

1-2, minut 32. El Sisco diu que d'acord, que sí, que com vulgues; però que el PSC votarà en contra perquè eixes retribucions polítiques ja les trobaven abusives fa quatre anys. Afegeix que tot plegat suposa un excés de professionalització dels polítics al Consell Comarcal.

2-2, minut 34. El Joan diu que no entén per què precisament ara, amb la rebaixa global de la despesa política, els consellers del PSC voten en contra quan fa quatre anys només se van abstindre. El Sisco diu que fa quatre anys ja van votar en contra, el Joan diu que se van abstindre, el Sisco diu que van votar en contra... El Joan llige l'acta de fa quatre anys: els consellers del PSC se van abstindre en la modificació de pressupostos per aprovar les retribucions.

Incidents

Menos mal que prenc una pastilla abans de vindre. El Bonifaci Colomina i alguns consellers del PSC arriben tardi. O siga, el Boni un dia se'n va i un altre vine tardi. Eixe comportament deu tindre alguna relació amb allò de "Vota al PSOE; al tanto, que, si tu no hi vas, vine el PP".

Ho haveu vist? Joan Ubach, President; Lluís Bellera, Vicepresident Primer; Constante Aranda, Vicepresident Segon; Josep Castells, Vicepresident Tercer; Joan Comenge, Vicepresident Quart. Els càrrecs remunerats siran els de President (dedicació exclusiva), Vicepresident Segon (dedicació parcial, macro-àrea d'Informació, Administració i Desenvolupament) i Vicepresident Tercer (dedicació parcial, macro-àrea de Comunicació i Serveis Personals). El Vicepresident Primer i el Vicepresident Quart co-dirigiran les àrees sinse tindre'n la responsabilitat del dia a dia i, per tant, no percebran cap sou. Un Vicepresident Primer que, tot i ser Vicepresident Primer, no cobra un sou... Mmmmm... Això no passa a tots els clubs.

Val més agafar-s'ho amb conya. El Sisco pregunta si el Consell Comarcal protestarà contra el trasllat de l'IDAPA a La Seu d'Urgell (del trasllat de la Mir a La Seu d'Urgell no en diu res). El Joan dubta: no li acaba de veri l'eficàcia a eixa protesta. El Constante Aranda (CiU, Vicepresident Segon) diu que sí, que se pot protestar, que només faltaria, que oi tant.

Què és l'IDAPA (què és la Mir?). Ah, sí (ah, sí)! Home, home, l'IDAPA! La gent no parla de res més. A Tremp no hi ha bar, poliesportiu, perruqueria, botiga o banc del sinofós on no se sinta: "Què ha passat amb l'IDAPA?". De feit és la segona pregunta més escoltada a Tremp este estiu (la primera és "Què farem als maitins sinse el Cuní?"). I els trempolins, quan saben que l'IDAPA se'n va a La Seu, se desesperen: els iaios ploren, els xiquets xisclen, les joves s'esgarranyen la cara, els madurets s'arranquen el cabell (si en tinen), els pobres magres gats miolen, les perdius fan "xep, xep, xep" i les frontisses mal greixades fan "nyeeeeeeeec". De tant en tant hi ha bell somerot escadusser que pregunta què és l'IDAPA, a què se dedica i en qué lugar se enamoró de ti. La resposta és evident: "No sigues baldragues; mira al teu voltant i veràs el bé de Déu de coses de què mos en goïm al Jussà gràcies a la presència de l'IDAPA". Oh le le, oh la la, tindre IDAPA és el millor que hi ha!!!

De moment, tot va malament. Dos dones conselleres: la Neus i la Maria Rosa. Dos dones i 17 homes. Dos dones i encara rai.

Estic una mica cagat. Al primer ple pareixeva que el portaveu del PSC siria el Bonifaci Colomina, però se veu que ho sirà el Sisco Borrell, tot i que la passada legislatura ho eva el Josep Dalmau. El Josep Dalmau, quan portem una hora de ple, diu que, com a comiat de portaveu, vol llegir un discurs de quatre folis que ha escrit; però tot el camp és un clam de "no cal", "s'adjunta a l'acta i ja n'hi ha prou", "en tot cas, fes-mos-en un resum". El Josep Dalmau en llige trossos i en resumeix la resta. El Julià Rosell (CiU) somriu o riu d'alguna cosa. El Josep Dalmau el renya.

Tinc dos nebots bessons que també se diuen Dalmau i Julià (absolutament cert). Tinen dos anys i no els sé distingir (ells tampoc; el Julià, quan se veu a un espill, diu "hehehe, Damau, Damau!"). La veritat és que són molt pareguts; vull dir que són molt pareguts al Dalmau i al Julià del Consell: el Dalmau no calla, el Julià se'n riu i el Dalmau el renya.

Valoració

Me la tallo i me faig monja.

Etiquetes de comentaris: ,


***
Tot allò que he anat escriuint al blog